У малюків першого року життя часто зустрічається патологія сльозовідвідних шляхів – Дакріоцистит. Через 1-2 тижні після народження малюка батьки можуть помітити, що очі у нього постійно зволожені, з них підтікають сльози. Через деякий час при натисканні на внутрішній кут ока з'являються гнійні виділення.

На жаль, запобігти дакріоциститу не можна. Але все буде гаразд, якщо вчасно поставити діагноз і розпочати лікування.

Дакріоцистит у новонароджених. Діагностика та лікування.

Причини дакріоциститу

Найчастіша причина розвитку дакріоциститів – непрохідність слізно-носового каналу. Сльоза з ока повинна потрапляти в ніс слізно-носовими каналами, які в нормі повинні бути прохідними. У новонароджених вони закінчуються «сліпим мішком». У нормі «сліпий мішок» є сполучною тканиною, яка досить тонка і рветься при перших зітханнях або крику дитини. Якщо цього не сталося, то прохід носослезного каналу не відновлюється і розвивається дакриоцистит.

Якщо вчасно, у перші місяці життя малюка, не розпізнати і не вилікувати дакріоцистит, то надалі можуть виникнути хронічні захворювання очей: запалення кон'юнктиви, абсцеси, зовнішні нориці слізного мішка, ураження рогівки, які погано піддаються лікуванню та потребують оперативного втручання.

При вродженій патології досить невеликий маніпуляції щодо відновлення прохідності нососльозної протоки, тому для лікування частіше використовують масаж слізного каналу та промивання слізних шляхів. Якщо ці процедури не дають належного ефекту, то застосовують оперативне лікування: зондування нососльозної протоки.

Лікування дакріоциститу у новонароджених

Лікування новонароджених починають із масажу слізних шляхів. Процедуру можуть проводити самі батьки, які пройшли навчання в окуліста. Тривалість курсу масажу обернено пропорційна віку дитини, розмірам слізного мішка, а також кількості та характеру відокремлюваного. Якщо дитині 3 місяці масаж проводять протягом тижня; 2 місяці – 2 тижні; 1 місяць – 3 тижні.

При значному гнійному відокремлюваному та ектазії слізного мішка робити масаж не рекомендується, щоб не спровокувати флегмону слізного мішка

Якщо заходи, що вживаються, не принесли позитивних результатів, то через два-три тижні переходять до промивання слізних шляхів. Якщо ефект не настав, лікувальні заходи проводяться в такій послідовності: промивання сльозовідвідних шляхів, зондування та знову промивання (щоб переконатися в успіху зондування). Вік дитини 3-6 місяців. На тлі інстиляцій крапель, що дезінфікують, виконується низхідний масаж слізного мішка протягом тижня. При негативному результаті промивання, зондування, промивання. Якщо вроджений дакріоцистит діагностовано у віці від 6 місяців до 1 року, таке лікування: одноразовий масаж, промивання, зондування, промивання.

Оперативні методи лікування проводять у стаціонарі. Зондування через слізну точку проводять із 3 місяців. При безуспішності зондування дітям віком від 2 років призначають ендоназальну дакріоцисториностомію, яка проводиться тільки в умовах стаціонару під загальним наркозом.